22. června 2017

Tak jsem se i já dočkala

Konečně mám svůj vyvýšený záhon! Hurá!

Dobrý den všem!

Začalo to všechno minulý rok v létě, kdy mi došlo, že na tom našem políčku pořád klečet nejen že nechci, ale ani nemůžu, když pak druhý den sotva vyjdu schody do patra. Realizaci jsem si plánovala ještě ten rok na podzim, aby byl na jaře připravený k použití. Jenže pak přišlo ono jaro a záhony - teď už měly být dva - pořád nikde. Letos těsně po zmrzlých jsme dodělali alespoň jeden. Není dokonalý, beru ho jako takovou testovací verzi, ale jsem s ním strašně moc spokojená.


Pro dřevo jsme zajeli na pilu do Medlešic. Brali jsme fošny 5 cm tlusté, 20 cm vysoké a 5 m dlouhé. Manžel mi je rozřezal na požadované délky a já pak natírala a natírala. Použila jsem olejový nátěr v mé nejoblíbenější tmavě hnědé barvě. Aby se olej řádně vsákl, musíte štětec namočit jen maličko a pak pořádně roztírat. A pak ještě druhou vrstvu. Natírání trvalo z toho všeho nejdéle, ale vyplatilo se, protože voda po prknech krásně stéká a nevsakuje se.


Kvůli váze prken jsme záhon montovali v místě. Dalo nám to zabrat. Prkna se zkroutila, jak vysychala, ale nějak jsme to sfoukli. Na dno záhonu přišlo šestihranné chovatelské pletivo, které zabrání hlodavcům, aby se do záhonu dostali, kolem dokola boků ještě nopová folie, která zamezí přímému kontaktu zeminy se dřevem, a pak už následovalo plnění jednotlivými vrstvami. Já nejsem zase až taková pěstitelka, takže jsem na tohle příliš nedbala, ale pokoušela jsem se udělat to správně. Na dno jsem poskládala kusy dřeva, které jsem si vypůjčila od manžela ze dřevníku :-). Měly by pomoci udržet v záhonu vodu. Na ně jsem navrstvila drny se zeminou, které jsme na místě odkopali. Další vrstva byla z částečně zetlelé trávy a drobných větví s listím, na to opět vrstva zeminy a pak už poslední vrstva, do které jsem zeminu promíchala s hotovým kompostem.

Používala jsem zeminu z políčka. Bývalí majitelé museli pro pěstování navézt kvalitnější půdu, protože všude jinde je to samý kámen a jíl. Neměli jsme jí sice k dispozici tolik, kolik bych si představovala, ale nebyl čas shánět jinde. Rostlinky už potřebovali zasadit. Doplním ji na podzim, až bude po úrodě.

Stávající políčko je výš než trávník, což se mi nikdy nelíbilo, takže jsem záhon chtěla zasadit o něco níž a půdu kolem potom odkopat a terén tedy dorovnat. Mákla jsem si a nemohla jsem si pomoct a kopala jsem i v těch největších vedrech, ale mám hotovo :-)


Záhon má rozměry 2,5 m na 1,4 m, vysoký je 80 cm. Prázdný mi připadal velký a nebyla jsem si jistá, že ho využiju celý. Když jsem ho ale na konci května osazovala, hned mi bylo jasné, že je malý. Chtěla jsem do něj přesunout i sazeničky dýní vypěstované ze semínek z loňských dekorací, ale nevešly se. No, a takhle už si to tam všechno bují.



Letos jsem si kromě zelené bazalky pořídila i červenou. Obě v záhonu krásně zkošatěly. Červenou jsem nechala vykvést a byla krásná.




Teď by bylo fajn pustit se do druhého kousku :-)
Přeji vám příjemné, už i oficiálně letní dny!
Vaše Dý

4 komentáře:

  1. Dý, musím pochválit. Záhon vypadá senzačně a určitě je skvělé, že se k němu nemusíš ohýbat. Takže na příští sezónu už jich budete mít určitě víc, že?
    Krásné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Dášo. Ještě alespoň ten jeden, aby bylo místo i na jinou zeleninu. A pak se uvidí :-)

      Vymazat
  2. Já cci takyyy...Dý, ten je perfektní. Museli jste si pěkně máknout, ale rozhodně to stojí za to. Ať je úroda bohatá a příští rok se můžeš pustit do dalšího:-)
    Henrieta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Mám z něho radost. Ta námaha a vydané síly za to stály! Pohodlně si teď chodím kolem rostlinek a ani plevel se tam nedostává :-)

      Vymazat

Děkuji za čas, který jste mému blogu věnovali. ♥