pátek 12. října 2018

Bezinková povidla


Dobrý den všem!

Pamatujete na šátečky (z tvarohového těsta), které jsem pekla letos na masopust? Jestli ano, jistě si také pamatujete, že jsem je plnila bezinkovými povidly. Byla a stále jsem z těchto povidel nadšená, protože jsou ohromně dobrá a podle mě mnohem lepší než ta švestková, nebo jiná.

Potřebujete:
  • 1 kg bezinek
  • 2 až 3 lžíce medu
  • 200 g cukru krystal
  • 50 g strouhaného perníku
  • šťávu z 1 citronu
  • 1 až 2 lžíce rumu



Bezinky rozvaříme s vodou na kaši, necháme vychladnout a prolisujeme. Do vylisované šťávy přidáme cukr, perník, med, citronovou šťávu a rum. Za stálého míchání vaříme, dokud nám vše nezhoustne v povidla. Ještě teplé plníme do skleniček a sterilujeme 10 až 15 minut při 80°C. Já jsem povidla nesterilovala, jenom jsem je obrátila dnem vzhůru a nechala vychladnout.



Mňam... Až jsem z toho dostala chuť na ty dobré povidlové šátečky. A mimochodem, z těchhle bezinek vylezl ten kouzelný šneček. :-)
Vaše Dý

16 komentářů:

  1. Milá Dý, z bezinek dělávám sirup a likér. Letos ovšem nebude nic, protože bezinky uschly rovnou na větvičkách. Ale recept si ukládám na příště!
    Pa Romana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, Romčo, to je škoda. U nás bezinky byly. Pravda, na některých keřích byly malé a stonky zežloutlé, ale jinde zase pěkně naducané. Snad to bude příští rok s vodou lepší...
      Krásné dny, pa.

      Vymazat
  2. Marmeláda vyzerá výborne, minulý rok som ju robila tiež :-) Ale šatôčky som ešte s nimi nerobila.
    Pekný víkend,
    A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aďko, opravdu bych to k marmošce nepřirovnávala. Jsou to prostě povidla. :-)
      Hezké dny přeji, pa.

      Vymazat
  3. Poslechni, ty se činíš, makáš, tebe zima nepřekvapí.
    Vypadá to skvěle a už si tu hezky mlaskám na klávesnici !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, povidla mám... ale pečený čaj mi do zimy nevydrží!

      Vymazat
  4. Bezinková povidla neznám. Zajímavý recept. Já jsem tedy velký milovník švestkvoých, ale možná na přesrok se pokusím vypátrat v okolí bezinky a vyzkoušet je.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že když máš ráda povidla, budou ti chutnat i tahle bezinková. Za vyzkoušení určitě stojí.
      Měj fajn dny, pa.

      Vymazat
  5. Bože, Dý, to musí být neskutečnś dobrota!
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
  6. Bezinková povidla vůbec neznám, ale věřím, že musí být moc dobrá.
    Hezké dny!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  7. Bezinkové povidla som zatiaľ neskúšala, ale Tvoj recept ma veľmi zaujal. Zaujímalo by ma aká je trvanlivosť, keďže tam ide aj ten perník. Maj sa krásne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám ještě zavřenou skleničku z loňska. Plíseň navrchu nevidím, takže by ještě mohla být jedlá. Ale nevím, jestli by se po takové době třeba nezměnila chuť. Povidla jsem dělala poprvé, takže nemám zkušenost.
      Každopádně to poznám na sv. Martina, chtěla bych dělat rohlíčky. Snad se donutím... :-)
      Měj se fajn, Moni! Pa.

      Vymazat
  8. A ešte som zabudla pochváliť fotky a nádherné dekorovanie fľaštičky.

    OdpovědětVymazat

Děkuji. Za komentáře a postřehy, které tu zanecháváte. Za vzpomínky, o které se tu dělíte. Za čas, který jste blogu věnovali. ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...