Dobrý den všem!
Pamatujete na šátečky (z tvarohového těsta), které jsem pekla letos na masopust? Jestli ano, jistě si také pamatujete, že jsem je plnila bezinkovými povidly. Byla a stále jsem z těchto povidel nadšená, protože jsou ohromně dobrá a podle mě mnohem lepší než ta švestková, nebo jiná.
Potřebujete:
- 1 kg bezinek
- 2 až 3 lžíce medu
- 200 g cukru krystal
- 50 g strouhaného perníku
- šťávu z 1 citronu
- 1 až 2 lžíce rumu
Bezinky rozvaříme s vodou na kaši, necháme vychladnout a prolisujeme. Do vylisované šťávy přidáme cukr, perník, med, citronovou šťávu a rum. Za stálého míchání vaříme, dokud nám vše nezhoustne v povidla. Ještě teplé plníme do skleniček a sterilujeme 10 až 15 minut při 80°C. Já jsem povidla nesterilovala, jenom jsem je obrátila dnem vzhůru a nechala vychladnout.
Mňam... Až jsem z toho dostala chuť na ty dobré povidlové šátečky. A mimochodem, z těchhle bezinek vylezl ten kouzelný šneček. :-)
Vaše Dý
Milá Dý, z bezinek dělávám sirup a likér. Letos ovšem nebude nic, protože bezinky uschly rovnou na větvičkách. Ale recept si ukládám na příště!
OdpovědětVymazatPa Romana
Jé, Romčo, to je škoda. U nás bezinky byly. Pravda, na některých keřích byly malé a stonky zežloutlé, ale jinde zase pěkně naducané. Snad to bude příští rok s vodou lepší...
VymazatKrásné dny, pa.
Marmeláda vyzerá výborne, minulý rok som ju robila tiež :-) Ale šatôčky som ešte s nimi nerobila.
OdpovědětVymazatPekný víkend,
A.
Aďko, opravdu bych to k marmošce nepřirovnávala. Jsou to prostě povidla. :-)
VymazatHezké dny přeji, pa.
Poslechni, ty se činíš, makáš, tebe zima nepřekvapí.
OdpovědětVymazatVypadá to skvěle a už si tu hezky mlaskám na klávesnici !
No, povidla mám... ale pečený čaj mi do zimy nevydrží!
VymazatBezinková povidla neznám. Zajímavý recept. Já jsem tedy velký milovník švestkvoých, ale možná na přesrok se pokusím vypátrat v okolí bezinky a vyzkoušet je.
OdpovědětVymazatHezký den
Myslím, že když máš ráda povidla, budou ti chutnat i tahle bezinková. Za vyzkoušení určitě stojí.
VymazatMěj fajn dny, pa.
Bože, Dý, to musí být neskutečnś dobrota!
OdpovědětVymazatMěj hezký den, Helena
To je, Helčo. :-)
VymazatKrásné dny! Pa.
Bezinková povidla vůbec neznám, ale věřím, že musí být moc dobrá.
OdpovědětVymazatHezké dny!
Hanka
Mě mile překvapila. :-)
VymazatHezké dny i tobě. Pa.
Bezinkové povidla som zatiaľ neskúšala, ale Tvoj recept ma veľmi zaujal. Zaujímalo by ma aká je trvanlivosť, keďže tam ide aj ten perník. Maj sa krásne.
OdpovědětVymazatMám ještě zavřenou skleničku z loňska. Plíseň navrchu nevidím, takže by ještě mohla být jedlá. Ale nevím, jestli by se po takové době třeba nezměnila chuť. Povidla jsem dělala poprvé, takže nemám zkušenost.
VymazatKaždopádně to poznám na sv. Martina, chtěla bych dělat rohlíčky. Snad se donutím... :-)
Měj se fajn, Moni! Pa.
A ešte som zabudla pochváliť fotky a nádherné dekorovanie fľaštičky.
OdpovědětVymazatDíky moc, Moni. :-)
Vymazat