Když je to období masopustů, chtělo by to něco sladkého. :-) U Marťuly na blogu jsem viděla šátečky z tvarohového těsta a nemohla jsem odolat. Pekla jsem hned ze dvou dávek. První, pro manžela, s tvarohem, druhou s bezinkovými povidly.
Potřebujeme:
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g změklého másla
- 250 g tvarohu
- rozšlehané vajíčko
- nějakou dobrou náplň
- rozpuštěné máslo
- moučkový cukr na posypání
Mouku, máslo a tvaroh prohněteme v těsto, které necháme odpočinout v ledničce. První dávku jsem nechala pár hodin, tu druhou přes noc a přišlo mi to nejlepší. Po odležení těsto vyválíme, rozkrájíme na čtverečky, dáme náplň a zabalíme. Potřeme rozšlehaným vajíčkem. Troubu předehřejeme na 200°C a při této teplotě šátečky pečeme asi 5 minut. Pak teplotu snížíme na 160°C a necháme, dokud šátečky nebudou hotové. Já jsem je vytáhla asi po půl hodině, když měly krásně zlatavou barvu. Ještě teplé je potřeme rozpuštěným máslem a případně pocukrujeme.
U nás se masopustní obchůzky nedrží, takže zase vyrazíme na výlet. Tentokrát bychom se chtěli podívat na masopust do Kouřimi. Pokud taky někam vyrážíte, hezky si to užijte. :-)
Vaše Dý
Hned bych si dala :-). Z podobného těsta děláme "rožky" s marmeládou, které mám moc ráda.
OdpovědětVymazatHezkou neděli
Já mám minimum pekařských zkušeností. Tohle těsto jsem vůbec neznala. Je fajn, že je dobré. :-)
VymazatŠatôčky vyzerajú tak neodolateľne a lákavo...hneď by som do nich zahryzla. Na Slovensku tradíciu masopustných obchôdzok veľmi nedržíme. Ale je to pekný zvyk.
OdpovědětVymazatMyslím, že u nás se tradice masopustu začíná zase vracet. A je to fajn. :-)
VymazatŠátečky vypadají úžasně, ráda vyzkouším..
OdpovědětVymazatKrásný nový týden.Z ❤
Byly hned pryč. Doporučuji je. :-)
VymazatKrásný den přeji.