Dobrý den všem!
Letošní Velikonoce se roztrhl pytel s nekynutým mazancem (asi že je droždí teď nedostatkovým zbožím). Pár děvčat mě na něj lákalo v práci a na facebook ho dala i moje oblíbená Pastulka. No a ten její mě nakonec "ukecal" zkusit ho taky. Potvrzuji, že je výborný. Zařadím ho ke stálicím mezi mými recepty a musím si ho dát i sem na blog. Všem vřele doporučuji k vyzkoušení.
Tvarohový nekynutý mazanec
Budete potřebovat:
- 350 g polohrubé mouky
- 150 g hladké mouky
- 130 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
- 2 vajíčka + na pomašlování
- 250 g tučného tvarohu
- 8 lžic oleje
- 8 lžic vlažného mléka
- 50 ml rumu
- nastrouhaná kúra z 1 citronu
- hrst rozinek
- mandle na plátky na posypání
Všechno zpracujeme v těsto - nejprve sypké přísady a pak ty ostatní - a necháme asi 20 minut odpočinout. Na plechu vyloženém pečícím papírem vytvarujeme do bochánku, potřeme vajíčkem a posypeme mandlemi. Pečeme 20 minut v troubě vyhřáté na 170°C, potom teplotu zvýšíme na 190°C a dopečeme dozlatova. Jestli je mazanec hotový, můžeme vyzkoušet špejlí.
Tuhle minipomlázku mi upletl soused z chaloupky. Obětovala jsem na ni stužky po babičce, které si opravdu šetřím. Spíš se na ně jen koukám. :-) Dohromady je to úžasná dekorace. Děkuji.
Tak krásné Velikonoce všem.
Motýlek Dý
Mám podobný recept na tvarohovou vánočku, takže věřím, že jste si pochutnali, Dý. Mazanec máš krásný a pomlázka je také moc pěkná.
OdpovědětVymazatJindra
Dý, taky jsem ho pekla v dobách, kdy jsem neuměla pracovat s kvasnicemi. Je moc dobrý!
OdpovědětVymazatMěj hezký den, Helena
Za rok určitě vyzkouším. Z kynutého těsta mám respekt, tak se do něj neženu. A tvarohový bude určitě zdravější (nebo si to aspoň můžu namlouvat :))
OdpovědětVymazatDěkuji za recept na mazanec, vyzkoušela jsem ho, všem moc chutnal už není :) Marie
OdpovědětVymazat