13. listopadu 2018

Kávový likér


Dobrý den všem!

Tenhle likér jsem poprvé dělala asi před rokem. Je silnější než ořechovka, také lahodný, ale méně sladký, takže u mě napoprvé nezabodoval. Přece jen si u nás však svého pravidelného konzumenta našel - mého dědu - a kvůli němu jsem nedávno musela doplnit zásobu. A musím říct, že na druhé ucucnutí už mi chutnal víc a na třetí ještě víc. Kdo ví, jestli já ještě nezačnu pít. :-)

Ingredience:
  • 500 ml bílého rumu
  • 150 g kávových zrn
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 svitek skořice
  • 3 hřebíčky
  • půl hrnku cukru krupice


Vanilkový lusk podélně rozřízněte a spolu s kávou, cukrem a kořením dejte do uzavíratelné sklenice. Pak zalijte rumem a nechte ve tmě louhovat alespoň týden, ale klidně i déle podle toho, jak chcete mít likér silný. První pokus jsem nechala týden, druhý dva týdny a bylo to podle mě lepší. Občas lahev protřepte, aby se vám rozpustil všechen cukr. Já třepala každý den.



Pak už likér jenom sceďte a přelijte do nějaké hezké lahve. :-) Uchovávajte ho na tmavém místě. Vydržet by měl až rok, ale u nás ho děda vypil dřív.


Mějte se fajn!
Vaše Dý

21 komentářů:

  1. Skvělá věc na pošmourné podzimní večery :-))) na zdraví !!

    OdpovědětVymazat
  2. Tak o výrobu likérů jsem se ještě nepokoušela. Ale kávový by mne asi nenalákal - já kafe nerada.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zkouším různé likéry a sirupy moc ráda. Někdy je to zdlouhavé, ale výsledek obvykle stojí za to. :-)

      Vymazat
  3. Ahoj Dý, to vypadá velmi jednoduše, diky za tip. U nás doma pijeme spíš víno, ale jako dárek by třeba přišel vhod ;)
    Měj se krásně, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj. :-) My doma víno a alkohol obecně moc nepijeme, ale když už, panáčka nějakého sladkého likéru si dám ráda. A když je domácí, chutná o to víc. :-)
      Krásné dny , Péťo, pa!

      Vymazat
  4. Kávu piju, takže by mi asi chutnal :-).
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  5. Káva je moje láska a její omamná vůně inspirativní.
    Jako děti jsme tajně chodily ulizovat kávový likér do našeho baru, dělala ho sousedka.
    Pak jsem se s ním setkala na jedné párty a musím říct, ano, byl skvělý.
    Nevěnuji se výrobě, ale ráda ochutnám.
    Krásné dny přeji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem takový kávový barbar. Kávu jsem začala zase pít, ale znalci a milovníci tohoto kofeinového požitku by to kávou rozhodně nenazvali. :-)
      Krásné dny i tobě!

      Vymazat
  6. To vyzerá dobre a určite bude dedo rád :-)
    Ja robím každoročne zázvorový likér a vaječný, nataké to vianočné cucanie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vaječňák jsem jednou zkoušela, ale zázvorový ani neznám. Musím mrknout na net na recepty. Nebo se u sebe na blogu podělíš o svůj? ;-)
      Měj se fajn, pa.

      Vymazat
  7. Dý, tak to musím vyzkoušet!
    Vypadá hezky a já mám kávu moc ráda (tedy rum už méně, ale asi tam není cítit, že :o))
    Měj se hezky, pa Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Raději jsem si šla ucucnout - opravdu tam rum cítit není. :-)
      Hezké dny, Helenko, pa.

      Vymazat
  8. Dý, liker vypadá hezky, ale přiznám se, že vůbec netuším, jak může chutnat. :o)
    Přeji příjemný večer. D.

    OdpovědětVymazat
  9. Mňam, to vypadá skvěle! Mamka je milovník kávy, že bych jí dala jeden "jedlý" dáreček k Vánocům?!Děkuju za recept! :-)

    Hlava v knihách

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako dáreček je to moc dobrá volba. :-)
      Děkuji za návštěvu a přeji fajn dny! Pa.

      Vymazat
  10. Dý likér vypadá úžasně a určitě i tak chutná..Moc ráda vyzkouším.Zbyl mi bílý rum z léta,tak ho s chutí spotřebuji.Moc děkuji za recept a měj se moc krásně,pá Z🖤

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemáš za co, Zdeničko. Doufám, že bude chutnat tolik jako u nás. :-)
      Měj se krásně, pa!

      Vymazat
  11. Miluju všechno s vůní a chutí kávy.Tohle vypadá opravdu skvěle, na mrazivé zimní večery jako dělané. Děkuju za tip, určitě vyzkouším.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za čas, který jste mému blogu věnovali. ♥