7. července 2017

Náš prodloužený víkend

...v Uherském Hradišti.

Lékárna U Zlaté koruny - kulturní památka, barokní budova s renesančním jádrem; Radnice na Masarykově náměstí - vystavěna v letech 1891 až 1893, novorenesanční průčelí zdobí atlanti od pražského sochaře Antonína Poppa; socha mnicha na Masarykově náměstí; kovový model města - ukazuje jeho podobu v roce 1670

Dobrý den všem!

Původně se mi nikam jet nechtělo. Bála jsem se, jak to zvládne zahrada (jestli budou pokračovat lijáky a bouřky, aby nebyly přemokřené květináče, a nebo naopak jestli se počasí vyletní a sluníčko bude pražit, aby mi kytinky netrpěly žížní), a v práci už jsem delší dobu ve stresu, a i když jsem si dovolenou naordinovala už ve čtvrtek, pořád se mi to nedařilo vypnout. Upřímně jsem nevěřila, že bych si to mohla užít. Ale pobyt už byl zaplacený a manžel se těšil na vířivku, která měla být na pokoji, takže jsme vyrazili. A dobře jsme udělali. Bylo to skvělé a strašně jsem si to užila! I počasí bylo super, na Moravě je vždycky tepleji.

Matyášova brána

Uherské Hradiště je krásné opečovávané město, v tuhle dobu plné rozkvetlých rostlin a levandule. Skoro každý dům měl nádherně upravenou předzahrádku nebo zahradu, na balkonech paneláků bylo alespoň po jednom květináči. Bylo vidět, že v tomhle kraji mají přírodu rádi. Každý, s kým jsme tam mluvili, byl velice ochotný a milý. Nejen personál hotelu, ale i lidé v obchodech a na ulici. Tahle dovolená byla prostě balzám pro duši, který jsem tak potřebovala.

"Uherské Hradiště je považováno za nejvýznamnější město Moravského Slovácka. Bylo vybudováno na místě zaniklého Velkomoravského centra Veligrad. ... Město založil v roce 1257 Přemysl Otakar II. Původně se jmenovalo Veligrad a teprve v 16. století se přejmenovalo na Uherské Hradiště. Město bylo opevněno kamennými hradbami a proto nebylo nikdy dobyto. Staré opevnění dnes připomíná např. Matyášova brána."

Ubytovaní jsme byli v hotelu Koníček, který je významnou památkou města. Je to tam opravdu moc krásné. Ať jste se podívali kamkoli, bylo co prohlížet a všechno bylo dokonale sladěné.


"Klasicistní nadsklepní dům s velmi hodnotným pozdně barokním - klasicistním sklepem je jedním z nejpozoruhodnějších v Mařaticích (pozn. místní část Uherského Hradiště). Má sestupnou širokou šíji s klasicistní valenou hloubkově orientovanou klenbou s jedním párem lunet. Za ní je vlastní rozsáhlý sklep. Má cihelnou valenou stlačenou klenbu a niky s ventilačními otvory. Vnitřní dispozice nadzemí je vystavěna jako hmotová kopie původního objektu.

V objektu bývalé sýpky zřídili v roce 1872 bratři Jan a Tomáš Hrčkovi společně s Eduardem Neugebauerem výrobnu přepychových vozů a kočárů, která měla v roce 1910 dvacet pět zaměstnanců. Zákazníkem firmy byl například rakousko-uherský ministr zahraničí nebo majitelé buchlovského panství Berchtoldové. Po 1. světové válce se firma specializovala na výrobu karosérií, avšak v době hospodářské krize zastavila v roce 1932 svou činnost.

Objekt prošel rozsáhlou rekonstrukcí a od roku 2006 slouží jako hotel a restaurace."

Z pokoje jsem byla unešená. Měl ještě pozůstatky svatební výzdoby z minulého týdne. Nedominovala mu vířivka, jak jsem očekávala, ale velká postel. Musím říct, že to byl nejkrásnější pokoj, ve kterém jsem kdy přespávala. Safari hotel v ZOO ve Dvoře Králové z prvního místa mého pomyslného žebříčku sesadit nemůžu - to je srdcovka, strávili jsme noc v ZOO!!! - takže se budou dělit :-)


Nepředpokládala jsem, že já vířivku využiju. Vždycky mi přijde škoda být zalezlá na pokoji a nebloumat po nových místech. Tentokrát jsem v ní ale strávila víc času než manžel. Holt je potřeba si někdy prohřát kosti :-) Jestli tam ještě někdy pojedeme, chci ji zase.


V celém hotelu byly nádherné květiny. Některé velké a jistě letité. Jejich prohlížením jsem také strávila nějaký čas. Hlavně v zimní zahradě.


Měli jsme polopenzi, to nám vždycky stačí, takže jsme se stravovali pouze v hotelu. Restaurace byla taktéž nádherná a jídlo vynikající. Po večeři jsme do pokoje neodcházeli, ale valili se. Měli domácí levandulovou limonádu - nic jiného jsem nepila :-)


Tolik o místu, ve kterém se nám pobývalo opravdu báječně :-) Někdy příště vám ukážu, kam jsme zajeli na výlet.
Mějte krásné dny!
Vaše Dý

2 komentáře:

  1. Tak to jste si krásně užili. Nebyla jsem ještě v Uherském Hradišti, ale v plánu to výhledově mám. Byl mi to doporučené. Takže uvidím.
    Hezké letní dny přeji!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Jako bych tam byla Dý...Další zprostředkovaný zážitek na místě, které neznám. Já vířivky miluju, dělají mí dobře na krční páteř a ráda se prohřívám, takže bych ji, stejně jako Ty hojně užila:-).
    Pěkné dny
    Henrieta

    OdpovědětVymazat

Děkuji za čas, který jste mému blogu věnovali. ♥