25. února 2018

On, Mattoni

Dobrý den všem!

Jistě jste v televizi postřehli seriál Já, Mattoni. Když jsem v knihovně narazila na knížku, napadlo mě, že si jenom dočtu díly, které jsem neviděla. Posadila jsem se do křesla a začala číst. Po dvou hodinách, když mi paní knihovnice nabídla kávu, jsem si knížku chtě-nechtě musela vypůjčit. Když už jsem obrátila tolik stránek, nedokázala jsem ji jen tak odložit nedočtenou.





Protože je to kniha psaná podle seriálu, který jste dost možná viděli, nebudu se rozepisovat o ději a napíšu jen svoje osobní dojmy. Pány Aloise a Davida Švehlíky mám jako herce moc ráda a přiznám se, že nebýt jejich hereckého obsazení, nějaký Mattoni, jehož vodu v televizních reklamách označují za nejlepší a mně zrovna moc nechutná, by mě nezajímal. Po zhlédnutí seriálu a po přečtení knížky jsem ale nechápala, jak je možné, že jsem o tak významném člověku nevěděla už dřív. Na Karlovarsku zřejmě známý je - tedy musí být, říkala jsem si - ale já jsem o něm nevěděla nic.


Události popisované v knize jsou samozřejmě zdramatizované pro televizi a je nutné brát je s rezervou. A o to víc mě zajímalo, jak to bylo doopravdy. :-) Chtěla jsem se dozvědět něco i o tom skutečném Heinrichu Mattonim, takže jsem sáhla po knize Dravec Mattoni od autorů Bohuslava Machka a Marie Dolejší, která byla předlohou pro seriál.



Víc je v ní napsáno o dědečkovi a tatínkovi Mattoniho, lépe objasňuje, kde se v něm vzala ta dravost po penězích a dobrém postavení, a vztahy s manželkou a vůbec se ženami nepopisuje tak strašně vypjaté. Oproti seriálu tahle knížka mluví uctivěji, galantněji a podle mě lépe jazykem té doby. To vám bude možná patrné i z ukázek, které si tu můžete přečíst. Bylo to pro mě o mnoho milejší čtení.



V rámci dalšího pátrání po informacích o panu Mattonim jsem se ještě dozvěděla, že se jako já narodil 11. srpna, a také jsem narazila na starší článek s fotografiemi, kde se můžete podívat, jak tragicky dopadlo Mattoniho království. A ještě taková perlička na závěr. Heinrichův potomek, Rudi Mattoni, pracuje v Argentině na projektu, který se zabývá ochranou motýlů. :-)

Mějte se fajn.
Vaše Dý

20 komentářů:

  1. Milá Dý, moc pěkná recenze. Ze seriálu jsem viděla snad jen jeden díl, já té televizi moc nedám:-). Ale po tvém povídání bych si klidně knihu přečetla. Ale raději tu původní, Dravec Mattoni.
    Henrieta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Henrieto. :-) Já mám televizi obvykle jenom jako zvukovou kulisu při žehlení. Ale na Mattoniho jsem si čas udělala ráda, jak jsem psala v příspěvku, kvůli Švehlíkům. :-) Krásný den, pa.

      Vymazat
  2. Dý i já moc děkuji za recenzi.Díky svým směnám seriály nedávám.
    Ale kniha mne láká, jen asi také začnu předlohou seriálu.
    Přeji krásný nový týden.Z ❤

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeňko, ty směny ti nezávidím...
      Jen ještě upozorňuji, že většina textu v předloze pro seriál je psaná kurzívou. Přišlo mi to zvláštní, někomu se to určitě špatně čte.
      Měj se hezky! Pa.

      Vymazat
  3. Tvůj příspěvek mne zaujal. Seriál jsem neviděla,takže pokud se rozhodnu číst, nebudu mít s čím srovnávat. Nebudu ničím ovlivněna.
    Takže se v knihovně poohlédnu.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak dej pak vědět, jak se to líbilo tobě, Hani. :-) Přeji krásný den. Pa.

      Vymazat
  4. Pěkná recenze! Kniha je určitě zajímavá, seriál jsem neviděla, tak že bych zkusila knihu :) ... Někdy mi přijde kniha lepší, než podle ní zpracovaný film. Přeji pěkné zimní dny, M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :-) Určitě máš pravdu, že knížka bývá lepší než filmová verze. A pokud je to zahraniční film a u nás ho namluvíme, tak to je kolikrát úplná katastrofa. Třeba ve zfilmované "Vampýrské akademii" celou dobu místo "liška" říkali "kočka"! :-D
      Měj se krásně, pa.

      Vymazat
  5. Zo seriálu som videla len zopár dielov, ale celkom ma zaujali. Možno by neobolo od veci si prečítať aj knižné vydanie. Vďaka za recenziu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U vás seriál taky dávali? A Moni, byl nadabovaný? :-)
      Krásný den. Pa.

      Vymazat
  6. Taky jsem jedna z těch, co seriál neviděla. Tak možná, jestli narazím na knihu v knihovně, tak ji zkusím...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak koukám, že to asi neviděl nikdo. :-)
      Měj se fajn, pa.

      Vymazat
  7. Ahoj Dý, teda teď jsi mne úplně navnadila....že bychom si udělali výlet??!! Kyselku prý dávají poměrně dohromady, snad ty nádherné budovy zachrání. A knihu si ráda půjčím. Seriál jsem viděla, líbil se mi.
    Měj se krásně, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj. :-) My s mužem jedeme shodou okolností v září do Karlových Varů, takže jestli budu mít "mattoniovskou" náladu, na všechna ta místa se zajedeme podívat. Minimálně snad do toho Mattoniho muzea.
      Díky za návštěvu! Krásný den, pa. :-)

      Vymazat
  8. Dý, já jsem seriál neviděla úplně od začátku, ale pak musím říct, že mě docela "chytnul". I já jsem na tom se znalostmi o Mattonim byla podobně....jinak děkuji za návštěvu na mém blogu a ráda bych se připojila k pravidelným čtenářům, ale nemůžu najít kde :o)....potřebuji trochu navést ;-). Krásný podvečer. ZaZa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ti zase děkuji za návštěvu tady u mě. :-) Tvůj blog se mi moc líbí, máš super nápady. Ráda jsem si ho dala do seznamu četby.
      Krásný den přeji. :-)

      Vymazat
    2. Děkuji, nápodobně :-). Hezký den i tobě;-). ZaZa

      Vymazat
  9. ...tak už jsem se tam konečně prokousala...kdo hledá, najde ;-).

    OdpovědětVymazat
  10. Mám moc ráda životopisné romány. Seriál jsem viděla, ale moc se mi nelíbil. Věřím, že kniha je lepší.
    O všem? Ovšem!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za čas, který jste mému blogu věnovali. ♥