27. května 2018

Procházka na zámku s prohlídkou krytu

Dobrý den všem!

Po dlouhé době jsme si s manželem vyrazili na zámek do Pardubic. Bylo tehdy krásně, sluníčko pražilo, ale my jsme si stejně nesli bundy, protože nás čekala prohlídka krytu za zámeckými hradbami.
















Kryt měl sloužit jako velitelské stanoviště civilní obrany v případě, že by se Pardubice staly cílem nepřátelského útoku nebo by byly ohroženy radioaktivním spadem v době studené války. Ke cvičením se využíval ještě v 80. letech. Kvůli dřívějšímu utajení celého objektu je jen málo informací o tom, kolik osob by v něm přežilo a jak to v něm vlastně chodilo, takže jsem nabyla dojmu, že všechno, co nám průvodkyně řekla, byly spíš jen domněnky a odhady, které zřejmě ani nekonzultovali s vojáky. Nicméně místo je to zajímavé a určitě za návštěvu stojí. Kvůli omezeným prostorám je nutné si dopředu zarezervovat místo. A určitě si s sebou vezměte tu bundu, v krytu se teplota celoročně drží mezi 10 a 15°C. Více informací najdete na webu Východočeského muzea.







Byli jste už na pardubickém zámku? A líbilo se vám tu?
Mějte prima dny.
Vaše Dý

16 komentářů:

  1. Ahoj Dý, Pardubice jsem navštívila coby malá holka, takže je to už stráááášně let :) Tím pádem je vůbec neznám. Kryt je zajímavý, na takové místo bych se podívala taky ráda. Jen máš pravdu, že poslední dobou se i nám stává, že výklad nebývá bůhví jak profesionální, někdy bych řekla i chybný. Což je škoda. Ale minimálně zážitek to byl, to věřím. A pávi jsou super...ten albínek, ten je :)
    Měj se krásně, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, tak to už vypadají úplně jinak. :-) Já jako malá pamatuju ještě Prior. Páva albína mají na zámku snad odjakživa. Jako dítě jsem ho vždycky toužila vidět. Byla to pro mě velká vzácnost.
      Měj krásný víkend, Péťo, pa.

      Vymazat
  2. Pardubice máme coby kamenem dohodil.Na zámku jsem byla,ale v krytu teda ne.Určitě to musím napravit.Děkuji za typ na výlet.
    Hezký den Danča

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj,
    výlet ste mali parádny, a tie nádherné pávy...
    Ten kryt by asi viac zaujal mojich dvoch chlapov :-)
    Aj my radi navštevujeme hrady a zámky a rôzne podzemné chodby...
    Pekný deň, pá

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pávi se navíc tou dobou dvořili, takže to byla taky podívaná. :-)
      Hezký den, pa.

      Vymazat
  4. V Pardubicích na zámku jsem nikdy nebyla a ani netuším, že je pod ním kryt. Takže díky za fotovýlet :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Dý, zatím co na zámku jsem byla opravdu nepočítaněkrát, v krytu jen jednou za studí, díky jednomu hodnému historikovi. Přístupný tenkrát nebyl. Je pravda, že bych se mohla na prohlídku objednat, manžela by to nepochybně zajímalo.
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helčo, tak to se určitě objednejte. Při nedostatku informací, které o krytu mají, by tvé vyprávění rozhodně ocenili.
      Měj se fajn, pa!

      Vymazat
  6. Do Pardubic to až tak daleko nemáme, ale abych pravdu řekla, tak na zámku jsem tam ještě nebyla. Budu to muset napravit až pojedu na návštěvu za kamarádkou :-).
    Hezký den, Dý!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to určitě napravit musíš. Zámek nabízí krásné výstavy a příjemné posezení v kavárničce. Myslím, že litovat nebudeš. :-)
      Krásou neděli přeji! Pa.

      Vymazat
  7. Na tomto místě jsem nikdy nebyla a Pardubicemi jsem pouze vždy projížděla. Zámek je krásný a opečovaný, to mi mi líbí a podporuji místa, kde osud památek není lhostejný.
    Krásné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, je vidět, že do zámku poslední dobou zainsvetovali. :-)
      Simčo, nejde mi nechávat komentáře u tebe na blogu. Pro zveřejnění komentáře to po mně chce nějaký součet, ale žádná čísla se mi neukzaují... Jinak k tobě ale pravidelně nakukuji.

      Vymazat
  8. Před pár lety jsem žila nedaleko zámku a moc ráda jsem se procházela s kočárkem v jeho okolí.Chlapci vyrostli, odstěhovali jsme se,ale i tak se tam ráda vracím.Jen ten kryt jsem ještě nedala..😊... Měj se moc hezky.Z❤

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to muselo být krásné, Zdeni. Já okolí zámku úplně projité nemám, ale kde jsem byla, tam to bylo moc pěkné. Tahle část Pardubic je povedená. :-)
      Krásné dny přeji, pa.

      Vymazat

Děkuji za čas, který jste mému blogu věnovali. ♥