30. května 2017

Šeříkový sirup

Dobrý den všem!

Sirup z květů bílého šeříku mi do práce přinesla na ochutnání kolegyně. Neřekla mi, z čeho je, a zkoušela, jestli to poznám jen podle vůně. Přiznám se, že vůni jsem vůbec necítila, ale chuť a vůně na jazyku byla tak povědomá a lahodná, že jsem o tom musela pořád přemýšlet. No, nepřišla jsem na to, nechala jsem se poddat :-) Udělat sirup z šeříku by mě totiž vůbec nenapadlo. Ale pár dnů na to už jsem ho zkoušela i já :-)


Použila jsem na všechno stejnou odměrku, takže: Do 1 dílů vody vsypeme 1 díl cukru a necháme asi minutu povařit, aby se cukr rozpustil. Poté vsypeme 1 díl šeříkových květů (pouze květy bez čehokoliv zeleného!) a povaříme ještě deset minut. A pak už jen plníme do lahví, necháme vychladnout a zavíčkujeme. Sirup uchováváme v lednici, kde by měl vydržet asi 4 týdny. Pro delší trvanlivost můžeme sirup zavařit.


Pokud použijete květy fialového šeříků, sirup má pak prý divnou barvu a je lepší ho dobarvit šťávou z borůvek. Ale to jsem bohužel nevyzkoušela, protože mi letos mráz fialové květy spálil.

Jestli má šeřík nějaké léčivé účinky, jsem netušila a bylo tedy nutné zapátrat na internetu. Dozvěděla jsem se, že čaj z květů pomáhá proti bolestem hlavy, dokonce migrénám a že zklidní i rozbouřený žaludek. Čaj se připravuje z hrsti čerstvých nebo sušených květů, které se zalijí 250 ml vroucí vody a nechají se minimálně půl hodiny louhovat.


Příští rok určitě sirup vyzkoušejte.
Mějte se fajn :-)
Vaše Dý

4 komentáře:

  1. O sirupu z šeříku slyším prvně, ale miluji vůni šeříku a věřím, že sirup bude lahodný. :o)
    Krásné dny.

    OdpovědětVymazat
  2. Taky jsem ještě nechutnala.... šeřík nemám, tak se vrhnu o víkendu na bez ♥ užívejte sluníčka !!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bez bezu by to nešlo, viď :-) Děkuji za návštěvu!

      Vymazat

Děkuji za čas, který jste mému blogu věnovali. ♥