...neboli pečený čaj z citrusů
U nás doma preferuji pouze dvě verze pečeného čaje. Každý je úplně jiný, avšak oba jsou výborné. Letní, tedy čaj z drobného letního ovoce ze zahrádky, na který můžete kouknout zde, a tento zimní, který se mi do chuti trefil ještě více. Citrusy a zázvor na prohřátí. Paráda.
Ingredience:
- 2,2 kg různých citrusů - já dávám pomeranče a mandarinky půl na půl a pouze jeden grep kvůli hořkosti
- 2 citrony
- 1 kousek zázvoru
- 4 svitky skořice
- 3 hvězdičky badyánu
- 6 hřebíčků
- 900 g třtinového cukru
- 50 ml rumu
Všechny citrusy oloupu a pokrájím na malé kousky. Zázvor nastrouhám, nebo také pokrájím na opravdu malé kousíčky a na plechu vše promíchám s kořením a cukrem. Dám péct na 30 - 40 minut při 200°C, v půlce pečení vše ještě jednou pořádně promíchám. Rum vmíchám až po upečení a pak už jen plním horký čaj do skleniček, které obrátím dnem vzhůru.
Zázvoru dávám pořádný kus, alespoň jako dlaň, protože to je to, co mě opravdu prohřeje až do konečků mých studených prstů. Koření se snažím naběračkou vyndávat, když naplňuji skleničky, ale nějaký ten hřebíček mi vždycky uteče. :-) Dobrou chuť to ale nepokazí.
Pečený čaj jsem už dělala, ale jen z ovoce "co zahrada dala" - třesně, rybíz, jablka, bezinky a přidávala jsem citron. Udělat čistě citrusový mne nenapadlo. Takže zajímavá inspirace
OdpovědětVymazatAch ten zázvor! Kamarádky vychvalovaly zázvorový čaj a tak jsem si ho udělala taky. To prý jen nakrájej kousky zázvoru a zalej. Jenže já to nějak přešvihla s tím množstvím a když jsem se napila, tak to byla tedy síla ! A od té doby není zázvor mým kamarádem. Zkoušela jsem sáčkový s mandarinkou ap.- já prostě ho v čaji cítím a asi už ho budu stále negativně vnímat :-). Tvůj zimní čaj je určitě dobrý, jen ten zázvor. A bez něj by to už nebylo ono. Takže receptík nevyzkouším. :-)
OdpovědětVymazatMěj se hezky a měj pěkné dny!
Hanka