15. října 2020

Dobroty ze soboty 22: Čerstvý sýr


Dobrý den všem!

Tipy na takovéhle jednoduchosti mám nejraději. :-) Objevila jsem domácí výrobu čerstvých sýrů. Je to opravdu dobrota a máme je teď v ledničce pravidelně. Recept na první sýr, který jsem zkusila a vyfotila na bramborovém chlebíku, je tento:


425 g smetanového bílého 10% jogurtu
180 g zakysané 15% smetany
půl lžičky soli

Vše dobře promícháme, vylijeme do cedníku vyloženého plátýnkem a cedník umístíme nad hlubší misku. Přes plátýnko necháme do misky alespoň přes noc odkapávat syrovátku a ráno máme k snídani sýr, ale ideální je nechat to 24 hodin. Sůl můžeme vynechat, můžeme přimíchat bylinky nebo koření... prostě podle chutí.


Navíc jsem objevila úžasné účinky syrovátky. Piju ji a omývám si jí obličej. Stálo by za to, vyzkoušet pleťové masky ze sušené syrovátky, tak třeba někdy.

Mějte se fajn!
Motýlek Dý


1 komentář:

  1. Na výrobu čerstvého sýra se už taky nějakou chvíli chystám. Uvidím, jestli v příštím týdnu bude práce na home office méně hektická a stihnu i něco jiného, než si jen ukrojit chleba...

    OdpovědětVymazat

Děkuji za čas, který jste mému blogu věnovali. ♥