29. června 2017

Za špatného počasí

Dobrý den všem!

Co nám podle kalendáře začalo léto, je počasí příšerné. Předminule jsem psala, že sluníčko praží a je dusno. To v posledních dnech přešlo v bouřky a déšť a zrovna, když máme jet na prodloužený víkend na Moravu. Kvůli výletům mi to nevadí, budeme si památky prohlížet prostě zevnitř, ale mám obavy o zahradu. Bouřka minulý týden s sebou sice nepřinesla kroupy, jako jinde v republice, ale silný vítr nám přetrhl plastové pásky připevňující černý rybíz k opoře a ten se tedy zlomil. Skoro až u země, takže je po stromku. Třeba ten zbylý pahýl ještě obrazí. Ostatní stromky manžel převázal kovovými pásky, ty snad vydrží.


Co nadělám... Obrečela jsem ho, otrhala zralé kuličky a udělala marmeládu. Nedávala jsem žádný želírovací přípravek, pouze cukr a rybíz.




Další bouřka přišla v úterý odpoledne, když jsem se vracela domů. Tmavě modrý, skoro černý mrak byl strašlivě nízko a přímo nad naší vesnicí. Skoro jsem se bála pod něj vjet. Litovala jsem, že u sebe nemám foťák ani mobil, abych tu děsivou, ale krásnou modrou vyfotila. Zřejmě jsem ale dorazila, když se už všechno chýlilo ke konci, protože mě zastihl jen silný prudký déšť.

O něco později jsme vyrazili na chaloupku a já litovala absenci fotoaparátu podruhé. Auto stoupalo do kopce mezi poli. Mraky, teď už šedivé a rozpadající se, byly ještě níž, než předtím ten velký bouřkový. A ještě níž a ještě, až najednou se dotýkaly země a my jimi projeli. Nejdřív jsem myslela, že je to jen pára stoupající z polí a lesů, ale nebyla. Nikdy před tím jsem se s ničím takovým nesetkala. Možná, že vy ostatní ano. Třeba je to na horách (po kterých já moc nejezdím) běžné. Pro mě to byl ale naprosto úžasný zážitek.

Druhý den ráno bylo všude bílo. Od mlhy, samozřejmě, nečekalo mě překvapení jako letos v dubnu :-). V tomhle kraji rybníků a potoků je mlha běžná, ale takhle hustá na mě pokaždé působí pohádkově. Tentokrát jsem pořídila snímky alespoň na mobil, když jsem cestou do práce vyhazovala plasty do kontejneru. Viditelnost u nás jsem odhadovala tak na 10, 15 metrů, ale čím blíž Pardubicím, tím lepší.



I ze špatného počasí můžou vzejít dobré věci a radost :-)
Mějte se fajn.
Vaše Dý

2 komentáře:

  1. Počasí si s nám letos trochu hraje.
    Rybízu je škoda, já na jaře podobně přišla o angrešt :-(.

    OdpovědětVymazat
  2. Dý, obloha před bouřkou vypadá úžasně a krásně se fotí. Škoda, že jsi neměla čím. Toho rybízu je škoda, možná sice obroste, ale už nebude stromkový. Tak si na něj alespoň vzpomeneš, až budete baštit marmeládu.
    Krásné dny přeji.
    PS. U nás ani moc nepršelo, ani bouřka a ani mlhy. Deštíček by byl třeba, hlavně v noci.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za čas, který jste mému blogu věnovali. ♥