Dobrý den všem!
Mám za to, že z knihy Nalož to - kujeme pi(c)kle v kuchyni od Daniely Turecké, o které jsem se tu už dřív zmiňovala, vám dlužím recept na ukázku. Tak tady je.
Roztančený čardáš
Na jednu litrovou sklenici budete potřebovat:
- 3 ks Sedlčanského Hermelínu
- 1 ks Sedlčanského Romadůžku
- 200 ml rostlinného oleje
- 100 g paprikáše (nebo jiného pikantnějšího salámu nakrájeného na kolečka)
- ajvar nebo pesto z pečených paprik (seženete ho běžně v obchodě)
- 1 lžičku chilli pasty
- 100 g kysaného zelí
- 2 lžičky mleté sladké papriky
- 1 lžičku kuliček nového koření a barevného pepře
- 1 lžičku uzené mořské soli s chilli kořením nebo podle chuti
"Hermelíny rozkrojte podélně, potřete ajvarem a chilli pastou, vložte několik koleček paprikáše či jiného pikantního salámu a sýry zase pěkně slepte dohromady. Romadůžek si rozkrojte podélně na tři díly.
Poté přichází na řadu vrstvení. Začněte plněným hermelínem, na něj položte kolečko romadůžku a část kysaného zelí, zasypte špetkou mleté papriky, špetkou soli a přihoďte pár kuliček koření. Tento postup opakujte, dokud nebude sklenice plná.
Pak vezměte olej a vše zalijte alespoň půl centimetru nad okraj sýra, uzavřete a nechte 3 až 4 dny uležet v lednici. Pokud chcete roztančit čardáš dřív, nechoďte se sklem do lednice, uložte jej na temné místo v pokojové teplotě a doufejte, že ho tam nikdo nepřijde sníst předčasně. Takový sýr se dá jíst už druhý den, ale ještě lepší je po dvou dnech."
Když nakládám hermelín, tak vždy pro taťku. On je totiž opravdový labužník a den otců je skvělá příležitost, jak ho potěšit. Mám pokaždé radost, jak si u toho mlaská. :-) Teď tomu určitě nebude jinak a bude to ještě lepší o ty pikantní ingredience. Takže nemůžu jinak, než vám všem tenhle taneček doporučit.
Mějte se fajn.
Motýlek Dý
Poté přichází na řadu vrstvení. Začněte plněným hermelínem, na něj položte kolečko romadůžku a část kysaného zelí, zasypte špetkou mleté papriky, špetkou soli a přihoďte pár kuliček koření. Tento postup opakujte, dokud nebude sklenice plná.
Pak vezměte olej a vše zalijte alespoň půl centimetru nad okraj sýra, uzavřete a nechte 3 až 4 dny uležet v lednici. Pokud chcete roztančit čardáš dřív, nechoďte se sklem do lednice, uložte jej na temné místo v pokojové teplotě a doufejte, že ho tam nikdo nepřijde sníst předčasně. Takový sýr se dá jíst už druhý den, ale ještě lepší je po dvou dnech."
Když nakládám hermelín, tak vždy pro taťku. On je totiž opravdový labužník a den otců je skvělá příležitost, jak ho potěšit. Mám pokaždé radost, jak si u toho mlaská. :-) Teď tomu určitě nebude jinak a bude to ještě lepší o ty pikantní ingredience. Takže nemůžu jinak, než vám všem tenhle taneček doporučit.
Mějte se fajn.
Motýlek Dý
Moc dobře to vypadá a určitě ještě lépe chutná.
OdpovědětVymazatHezkou neděli!
Hanka
Mňam, recept vyzerá výborne a určite aj poteší :-)
OdpovědětVymazatPekný víkend,
A.