29. června 2020

Královna v růžovém








Královna nejen květin, ale nyní i mé zahrady a srdce. 

Mějte se fajn.
Motýlek Dý

22. června 2020

Chalupa pod lípou

Dobrý den všem!

Chalupa pod lípou v Krásném na Vysočině na mě působí jako idylické místo. Má nádhernou přírodní zahradu a velice milé majitele. O loňském víkendu otevřených zahrad jsme tam strávili bezmála dvě hodiny. Jeden by si nemyslel, že prohlídka potrvá tak dlouho, ale prohlíželi jsme si opravdu všechno a dali jsme si něco k zakousnutí... Čas tam rychle utekl. Nabízím k nakouknutí něco málo fotek.








Chalupa pod lípou má svoje webovky, nebo můžete mrknout na facebook. Pokud vás zajímá víkend otevřených zahrad, můžete kliknout sem. Během roku pořádají různé akce, takže pokud budete mít čas a chuť, vřele doporučuji k návštěvě.

Mějte se fajn.
Motýlek Dý

20. června 2020

Dobroty ze soboty 21: Roztančený čardáš

Dobrý den všem!

Mám za to, že z knihy Nalož to - kujeme pi(c)kle v kuchyni od Daniely Turecké, o které jsem se tu už dřív zmiňovala, vám dlužím recept na ukázku. Tak tady je.


Roztančený čardáš


Na jednu litrovou sklenici budete potřebovat:

  • 3 ks Sedlčanského Hermelínu
  • 1 ks Sedlčanského Romadůžku
  • 200 ml rostlinného oleje
  • 100 g paprikáše (nebo jiného pikantnějšího salámu nakrájeného na kolečka)
  • ajvar nebo pesto z pečených paprik (seženete ho běžně v obchodě)
  • 1 lžičku chilli pasty
  • 100 g kysaného zelí
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • 1 lžičku kuliček nového koření a barevného pepře
  • 1 lžičku uzené mořské soli s chilli kořením nebo podle chuti


"Hermelíny rozkrojte podélně, potřete ajvarem a chilli pastou, vložte několik koleček paprikáše či jiného pikantního salámu a sýry zase pěkně slepte dohromady. Romadůžek si rozkrojte podélně na tři díly.

Poté přichází na řadu vrstvení. Začněte plněným hermelínem, na něj položte kolečko romadůžku a část kysaného zelí, zasypte špetkou mleté papriky, špetkou soli a přihoďte pár kuliček koření. Tento postup opakujte, dokud nebude sklenice plná.

Pak vezměte olej a vše zalijte alespoň půl centimetru nad okraj sýra, uzavřete a nechte 3 až 4 dny uležet v lednici. Pokud chcete roztančit čardáš dřív, nechoďte se sklem do lednice, uložte jej na temné místo v pokojové teplotě a doufejte, že ho tam nikdo nepřijde sníst předčasně. Takový sýr se dá jíst už druhý den, ale ještě lepší je po dvou dnech."



Když nakládám hermelín, tak vždy pro taťku. On je totiž opravdový labužník a den otců je skvělá příležitost, jak ho potěšit. Mám pokaždé radost, jak si u toho mlaská. :-) Teď tomu určitě nebude jinak a bude to ještě lepší o ty pikantní ingredience. Takže nemůžu jinak, než vám všem tenhle taneček doporučit.

Mějte se fajn.
Motýlek Dý

19. června 2020

Jen pár podvečerních

...snímků z terasy. Vítr vzal skoro všechna kvítka, tak je zase vidět klícka.








Krásný den všem.
Motýlek Dý

18. června 2020

Krása mezi kapkami deště

Rozkvetlá ruj vlasatá je prostě nejkrásnější v dešti. Po nedělním přívaláku jí tedy už moc kvítků nezbylo, ale i tak. :-)





Mějte se fajn.
Motýlek Dý