30. října 2016

Dobroty ze soboty 6 a háčkovací odpoledne

Dobrý den všem!

Na sobotu jsem tentokrát upekla rychlý a hlavně výborný čajový dort s tvarohovým krémem. Mohla jsem tak poprvé vyzkoušet svého nového robota. Doteď jsem používala jen ruční šlehač a bohatě mi to stačilo, ale teď už vůbec nechápu, jak jsem tak mohla žít :-)


Na korpus dortu budete potřebovat:

  • 235 ml mléka
  • 3 lžíce černého čaje
  • 50 g másla
  • 225 g cukru krupice
  • 2 velká vejce
  • 75 ml oleje
  • 175 g hladké mouky
  • 1 a půl lžičky kypřícího prášku
  • půl lžičky jedlé sody
  • špetka soli

Na krém:
  • 150 g másla
  • 2 tučné tvarohy ve vaničce
  • cukr moučku podle chuti

Do zahřátého mléka vsypeme čaj a necháme vychladnout. V míse vyšleháme máslo s cukrem. Pak zašleháme postupně vajíčka, olej a sypké ingredience. Nakonec zašleháme přecezené mléko. Těsto vlijeme do formy (dortová forma nejlépe o průměru 22 cm) vyložené pečícím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 30 až 40 minut. Po vychladnutí dort zdobíme krémem.

Já jsem si se zdobením moc práce nedala. Pekla jsem v pátek večer a už se mi u toho nechtělo stát, takže jsem dortík celý krémem jen pomazala a navrch jsem dala pár okvětních plátků růže, která mi stále ještě kvete.


Jak už jsem psala v úvodu, dortík byl výborný, takže ho budu dělat častěji.


Odpoledne jsem si vyhradila pro moji mamku a háčkování. Já nemám s háčkováním nejmenší zkušenost, ale mamka háčkuje, co pamatuji. A protože je pečlivá a její výtvory se o to víc líbí, háčkuje na zakázku. Co si kdo řekne, co koho napadne. Teď je samozřejmě poptávka po vánočních motivech. Chtěla jsem se něco přiučit, ale na fotografii to nebylo... Takže něco málo výtvorů mojí háčkovací mamky :-)


Háčku zdar! Vaše Dý


25. října 2016

Úlovky

Dobrý den všem!

To si takhle místo oběda vyrazím na procházku do města, abych zahnala sílící bolest hlavy, a narazím na úžasné obchody - zdravou výživu a zahradnictví. Z úlovků jsem tak nadšená, že je musím ukázat :-)

Zahřívací čaj se zázvorem pro nachlazené a zimomřivé.


Životabudič pro povzbuzení těla i ducha, zdroj přírodní energie.


Konečně jsem narazila na červený dřišťál, tohle je kultivar Nana. Máme na zahradě zelený, ale prostě jsem se zamilovala do červeného. Musím vybrat perfektní místo k zasazení. Holky z Herbáře v jednom z dílů sbíraly plody z původního divokého dřišťálu a vyráběly z nich (myslím) marmeládu. Jestlipak to jde i z plodů toho okrasného?


Na tuhle dýňku jsem narazila úplně náhodou. Je tak zvláštní, podobnou jsem ještě neviděla. Pořídila jsem si ji do sbírky :-)


Na bolest hlavy už jsem si ani nevzpomněla :-)

Vaše Dý

24. října 2016

Pohodová sobota a Dobroty ze soboty 5

Dobrý den všem!

Sobota pro mě nezačala nic moc, protože jsem byla vzhůru už před šestou hodinou. Jindy mi to nevadí a klidně bez problémů vstanu, ale když večer před tím nemůžu usnout, těch pár hodin spánku mi prostě chybí. Ležela jsem do sedmi, abych nebudila manžela, a pak jsem se dala do úklidu kuchyně. A dostala jsem "vařící náladu". Takže...

Sladká snídaně pro manžela banánová omeleta. Ta nejjednodušší věc - banán rozmačkáme a smícháme s vajíčky. Na jeden banán dáme dvě vajíčka. Na internetu je to známý recept, nicméně já jsem se s ním seznámila až minulý týden.


Manžel s pracemi venku tentokrát pomoc nepotřeboval. Ve vjezdu už je zemina vybraná, spíš jen dorovnával hrboly, a dřevníku už chybí jen podlaha, kterou má připravenou, a lepenka na střeše. S tou mu bohužel nemám jak pomoci, protože jsem na tom hůř s výškami a nevylezu pomalu ani na třetí šprusli na žebříku.



Já jsem si doma zatím přesadila pár kytiček, které už jsem déle zanedbávala. Třeba v nevhodnou dobu, ale přece. Do substrátu jsem konečně dala rýmovník, který jsem si rozmnožila z rostlinky, co mám v práci. Mám v plánu na něj v případě potřeby naučit manžela. V životě jsem ho neviděla pít čaj, ale tentokrát to vypadá, že by mohl udělat výjimku. Znáte to, ta rýmička... :-D


K obědu jsem připravila tuhle jednoduchou a velmi dobrou sekanou. Mleté maso, špekáčky (protože je pracovní den :-) ), klobásy, cibule, česnek, sůl, majoránka a samozřejmě vajíčka. To vše pečené v terině, kterou jsem vyložila anglickou slaninou.


Po obědě kafíčko u rozpálených kamen...


...a večer jsme ještě vyrazili na nový film Bezva ženská na krku. Mohu ho všem vřele doporučit.

Sympatická Eliška (Petra Hřebíčková) je na plný úvazek milující manželkou charismatického a bohatého Pavla (Jiří Langmajer). Ovšem jen do té doby, než ji na prahu čtyřicítky milým a korektním způsobem požádá o rozvod. Když nový život, tak od základů! Eliška se rozhodne začít od nuly jako učitelka v malé středočeské vesničce. Rázovitý a hyperaktivní starosta (Miroslav Táborský) nastěhuje Elišku do jednoho domu s nerudným Božíčkem (Ondřej Vetchý), který díky svým vlastním neblahým zkušenostem s "ženskejma definitivně skončil". Jeho jízlivost a hulvátství může trumfnout snad jen jeho povolání - Božíček pracuje ve vesnici jako hrobník. Eliška má ovšem na chlapy také momentálně spadeno, takže si rozhodně nenechá nic líbit...


Ráno to nevypadalo, ale nakonec to byla naprosto pohodová sobota :-)

Vaše Dý

22. října 2016

Domácí ořechovice

Dobrý den všem!

Před rokem jsem zkoušela dělat domácí ořechovici podle děvčat z Herbáře. Je naprosto výborná, takže recept musím dát dál. Letos jsem dělala další várku a už se těším na výsledek.

Ingredience:
  • 15 nezralých ořechů
  • svitek celé skořice
  • 4 hřebíčky
  • 3 kuličky jalovce
  • kúra z poloviny citronu
  • 1 l vodky
  • 0,5 l vody
  • 500 g cukru krystal

Postup je následující:

Ořechy omyjte, osušte a pokrájejte na tenké plátky. Přendejte je do větší sklenice, alespoň třílitrové, a přidejte koření a nastrouhanou kúru. Vše zalijte vodkou a zavíčkujte. Nechte stát na teplém místě (třeba za oknem) šest týdnů.

Po šesti týdnech výluh přeceďte. V hrnci svařte vodu s cukrem a zalijte tím výluh. Promíchejte a nechte stát na stejném místě ještě měsíc.

Potom likér stočte do normálních - menších lahví a v chladném sklepě nechte uležet alespoň do Vánoc, nejlépe ale do jara.



V mém okolí Herbář moc lidí nesleduje a když už někdo vidí třeba jen pár minut, má spíš negativní názor. Nechápu proč. Podle mě jsou holky i pořad moc fajn. Recepty, moudra a rady předávají zábavnou formou a vždy mě nabijí energií, že bych každý jejich nápad vyzkoušela nejraději hned, i když už je večer a venku naprostá tma.

Také sledujete? Doporučíte recept k vyzkoušení?

Vaše Dý



20. října 2016

Hvězda od popelnic

Dobrý den všem!


Jdu si takhle o polední pauze z oběda a koukám, že se něco válí u kontejnerů podél chodníku. Byla to vánoční hvězda. Nebyla polámaná, listy nebyly opadané, vypadala pěkně. Tak se mi jí, chudinky, zželelo, že jsem se rozhodla vzít si ji domů. Rozhlédla jsem se – nikde nikdo, vzala hvězdu a šla.

Listy má většinou zažloutlé, jak byla venku na dešti. Přesadila jsem ji a už jen čekám, až se vzpamatuje. Snad se jí u mě bude dařit :-)

Máte také nějaký úlovek od popelnic?

Vaše Dý


19. října 2016

ZOO Dvůr Králové a Dobroty ze soboty 4

Dobrý den všem!


Manžel mi pořád připomínal, že jsme ještě nikam nevyrazili na svatební cestu. Namítala jsem, že na výlet po Čechách už bude stejně zima (do ciziny se mi nechce, když slyším, co se všude děje) a že se alespoň konečně pustíme do dláždění vjezdu. Pak jsem ale na internetu narazila na ubytování přímo v ZOO a tomu jsem neodolala. A manžel šťastný, že přece jen vyrazíme, souhlasil.


Z ubytování a vybavení jsem byla nadšená. Všechno tak nádherně sladěné.


Náš pokoj byl v přízemí v hlavní budově. Mohli jsme z něj vyjít na prostranství obklopené dalšími domy na ubytování.







A teď pár fotek ze ZOO.

Tohohle krokodýla jsme ve výběhu vůbec nemohli najít. Když jsem si pak hlouběji ve vodě všimla něčeho hnědého, úplně mě pojala hrůza. Nechtěla jsem věřit, že by mohl být tak velký. Po chvíli krokodýl vyplaval. Jenom jeho hlava měřila asi jeden metr. Ten by manžela přepůlil raz dva, a co teprve mě...


 
Africká vesnička.



Nádherný okapi.



Trocha tělocviku se slony. Odměnou za každý cvik jim bylo třeba celé jablko, čtvrt chleba, nebo půl hlávky zelí. Křuplo to, sloni jen párkrát žvýkli a chtěli další :-)



Všechny surikaty byly ve výběhu venku, ale uvnitř přece jen jedna hlídala. Kuk :-)



Barvy podzimu. V ZOO je několik druhů vzrostlých stromů, keřů a různých popínavých rostlin - v tuto roční dobu nádherná podívaná.



Opuštěný africký tábor cestou ke lvům.



Bohužel na lvy jsme se mohli podívat jen opodál přes mříže. Ti, co se vydají na safari, mají lepší výhled.



Jedna zvědavá žirafa se zajímala o větvičku, která byla pohozená kousek od ní. Po dlouhém snažení se jí nakonec podařilo utrhnout lístek, ale nechutnal jí a vyplivla ho.



Na jídlo jsme chodili do Restaurace U Lemura. Opět mají vše nádherně sladěné.







Dala jsem si africké speciality a ty sem dávám jako dobroty ze soboty.

K pití předělaná americká limonáda - africká limonáda - směs ovoce, grenadina, pomerančový džus, sodovka. Africká asi kvůli té žirafce :-)



Jako hlavní chod SCHISCH TAWOOK (myslím, že se to čte ŠIŠTAVU) - kuřecí prsa marinovaná v jogurtu s citrónovou šťávou, kari kořením a česnekem - s pitta chlebem plněným restovanou čerstvou zeleninou.



A na závěr africký koláč - tmavý piškot, ořechy, mrkev, banán, tvarohový krém. Připomínal mi medovník.



Byl to nádherný víkend. Určitě se sem ještě vrátíme na africké safari.

Vaše Dý

13. října 2016

Dny medu

Dobrý den všem!


Prodejní výstava věnovaná včelařství se v Pardubicích koná každý rok v rámci městských slavností. Včelaři obsadí sál v kulturním domě a prezentují své medy, medoviny a někteří i výrobky ze včelího vosku. Vše si můžete ochutnat, abyste si pak mohli koupit to, co je podle vás nejlepší. Zároveň probíhá soutěž o nejlepší med.



Instalace s živými včelami. Včela označená číslem 79 je královna.


Fotka z naučného panelu pro srovnání velikosti: čmelák, sršeň, vosa, dělnice, matka a trubec.


Letos byla nabídka ochutnávek opravdu bohatá. Medovina mi nechutná, takže jsem se se zaměřila pouze na medy. Kromě jiných se nabízel třeba med mátový, zázvorový, čokoládový, nebo svatojánský, který jsem si nakonec koupila. Jsou v něm oříšky a sušené ovoce - mňam!


Velice mě zaujal také Doležalův med. Jak mi paní od stánku vysvětlila, včely v jejich chovu si každý rok stavějí nové plástve, což má na chuť medu velký vliv. Je potom výraznější, plnější a pro mě o dost lahodnější. Určitě bych každému doporučila si takový med ochutnat.


Na památku jsem si koupila tenhle nádherný zápich z medového perníku. Doufám, že příští rok k němu přibude další.


Máte u vás také podobné medové akce? Podělte se v komentářích, určitě by to byl skvělý tip na výlet :-)

Vaše Dý

9. října 2016

Na šípky pod okna domu

Dobrý den všem!


V domě, kde jsem vyrostla, na byliny a přírodní produkty a léčiva nikdy nikdo nebyl. Začala jsem s tím až já. A tak se stalo, že jsem šípkový čaj ochutnala poprvé až minulý rok. Byl sice kupovaný, už porcovaný v sáčcích, ale zachutnal mi. Uvítala jsem, když jsem na naší nové zahradě našla keře růže svraskalé.






Její šípky jsou kulaté a větší než šípky růže šípkové, ale jsou přinejmenším stejně tak zdravé. Letos jsem se dala do sběru.





Vaše Dý

8. října 2016

Opět pracovně

Dobrý den všem!

Souběžně s dřevníkem, který už se rýsuje, jsme se konečně pustili i do dláždění vjezdu do garáže. I tuhle práci jsme odkládali. Kvůli svatbě.



Nejdřív jsme z prostoru museli odklidit všechny oblázky, které tu byly provizorně navezené. Rovnou jsem je využila na vyplnění místa mezi plotem a chodníkem a ještě jsem si u chodníku vytvořila jakousi skalku s netřesky. Pomalu ji budu osazovat.



Dalším krokem byly obrubníky. No, a až zatvrdne beton, můžeme pokračovat se štěrkem. Zatím musíme odkopat všechnu tu hlínu. Nudit se rozhodně nebudeme.



Na opékání už je na mě moc zima, takže jsem špekáčky použila do slaného závinu. Je to rychlovka, která zasytí. A když už člověk jen tak sedí a žvýká oběd, může se alespoň rozhlížet po zahradě, kde pořád něco kvete.





Vaše Dý