Dobrý den všem!
Časopis "S Penny u stolu" z loňské zimy byl věnovaný stému výročí vzniku Československa a byl nabitý recepty z období úžasné první republiky. Musela jsem ho mít a bude mít čestné místo v mojí knihovně - až mi ji jednou manžel vyrobí :-). A jelikož jsem bábovková, první recept, který jsem vyzkoušela, byl na tuto báječnou bábovku pro pana prezidenta Masaryka.
Ingredience:
- 6 vajec - žloutky a bílky zvlášť
- 100 g změklého másla
- 200 g třtinového cukru
- 300 ml smetany ke šlehání
- 80 g nasekaných vlašských ořechů - ale já všechny ořechy zásadně strouhám, aby si mohli dát i bezzubí prarodiče :-)
- 60 g nasekané čokolády
- 300 g polohrubé mouky
- 1/2 sáčku kypřícího prášku
- 80 g krupicového cukru
- máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy
- moučkový cukr na poprášení
Žloutky utřeme s máslem a cukrem do nadýchané světlé pěny. Přidáme smetanu a opatrně promícháme. Vsypeme ořechy, čokoládu a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Opět promícháme opatrně, aby čokoláda příliš neobarvila těsto a kousíčky se nerozpadaly. Z bílků ušleháme tuhý sníh, vmícháme do něj krupicový cukr, až se dokonale spojí v lesklou hmotu, a tu zlehka zamícháme do těsta. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C 55 minut až hodinu. Vychladlou bábovku pocukrujeme.
"Nahlížet na prvního prezidenta samostatného Československa skrze jídlo nemůže být strhující a bohatý příběh. Jak originální byl myslitel, politik a třeba i vášnivý jezdec na koni, jídlo mu mnoho neříkalo. Viděl v něm prostředek k uspokojení hladu, a ne chuti."
Motýlek Dý
Mňam - hned bych si dala....
OdpovědětVymazatDý, prezidentskou bábovku pekla už moje babička, je to skutečně luxusní zážitek.
OdpovědětVymazatJá už dlouho nepekla, moc děkuji za připomenutí.
Měj hezké jarní dny, Helena
Bábovky nikdy nezklamou, dříve jsem je pekla docela často. Jen je nyní pro nás dva příliš velká :o).
OdpovědětVymazatKrásné dny Dý.
Ála
Vymazlená. A s čokoládou, mňam:-).
OdpovědětVymazatJindra
Mňam, vyzerá super :-)
OdpovědětVymazat