30. listopadu 2016

Vánoční výstava...

...na zámku v Pardubicích nese název "Slunovrat, Vánoce, Hromnice" a ten nám dost napoví, jakým obdobím a zvyky se zabývá.




Musím říct, že mě výstava naladila na vánoční notu - konečně. Staročeské zvyky na venkově i ve městě podbarvené hrajícími koledami. Dokonalé! Vrkoče, betlémy, ozdobičky... a také spousta zajímavého čtení na velkých panelech.

různé betlémy... a různě velké :-)



vrkoč pro nejlepší přadlenu "Radost přinášelo ukončení pospolitých prací před Vánocemi, tzv. rozchodnice, místy příznačně nazvané "dlouhá noc". Například přástevnice si při této příležitosti volily nejpilnější přadlenu jako svou královnu. Náležel jí zdobený vrkoč, jehož základem byl kruhový pletenec z těsta."


mikulášský vrkoč


"Do shonu a starostí s přípravou večeře (na Štědrý den) zasahovaly zvyklosti starobylé i škádlivé. Mohla přijít tajemně zahalená ometačka, která mlčky metličkou ometla kamna, aby dobře hřála a táhla."




vrkoč pro koledníky


"...v měšťanské domácnosti, jejíž příjem již nebyl přímo závislý na klimatických podmínkách a dobré úrodě, nabývaly v 19. století Vánoce postupně rysů rodinného svátku. Zdůrazněna byla spořádanost, životní úroveň a společenské postavení. Slavnostní okázalost podpořil nový prvek, s nevídanou nádherou ozdobený a osvětlený jehličnatý stromek. Stal se hlavním vánočním atributem a propojilo se s ním tradiční štědrovečerní předávání dárků."




kolední proutky "Byly přinášeny hospodářům k zajištění plodnosti dobytka, úrodnosti polí a štěstí rodiny. Z úcty se nebraly holou rukou, ale přes šátek nebo zástěru."


výslužkový koláč "Míval různé krajové názvy, tvary a výzdobu. Obdržet jej bylo poctou, proto byl dáván na odiv před celou vesnicí."


Cestou na výstavu a z výstavy jsem se také pokochala vánočním osvětlením. Vím, že v Pardubicích to není nic moc, ale mě těší i to málo :-)




Kdo má možnost a miluje staročeské zvyky, zastavte se :-)
Vaše Dý

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za čas, který jste mému blogu věnovali. ♥