12. ledna 2018

Novoroční procházka

Dobrý den všem!

Pamatujete, jak bylo loni na Nový rok? Já tedy ano, protože to bylo krásné (můžete se podívat zde). Bylo to úplně o něčem jiném než letos. Letos bylo teplo, jen lehce pofukovalo, na procházku ideální počasí.

Tak tedy, procházka začala u tchyně a Jacka :-). Proběhlo zastavení u nás na chaloupce, kde manžel štípal dříví, a pokračovalo se ke kapličce.






Jde se hezky po asfaltové silnici, podél polí a lesů. Je tam minimální provoz a úžasné výhledy. Tady je vidět na Čáslav.



O něco dál po cestě dohlédneme na Kaňk, část Kutné Hory.




Tady už je ona kaplička.

Kaple Nanebevzetí Panny Marie



Raně barokní kaple je památkově chráněná od roku 1958. Koncem 17. století ji nechala postavit hraběnka Marie Barbora Pöttingová, tehdejší majitelka panství, protože její rod neměl na panství žádnou kapli ani hrobku. Hrobku umístili právě pod kapličku. Postavená je podle španělského vzoru. Syn paní hraběnky Karel byl velvyslancem u španělského královského dvora a podobné stavby tam poznal.





Posledních oprav se kaplička dočkala na konci 20. století a od té doby už dostala fasáda na některých místech zabrat.

U kapličky je lavička a z ní je taky pěkný výhled.



Tuhle procházkovou trasu mám nejraději.
Vaše Dý


4 komentáře:

  1. Krásna a príjemná prechádzka. Ja si tiež pamätám, že minuloročná zima sa viac podobala skutočnej zime ako táto. Ale snáď sa ešte dočkáme. Roztomilý psík.Pekný deň.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to vypadá, že pravá zima už je tu. :-) Děkuji za návštěvu i za komentář! Krásný den.

      Vymazat
  2. Hezká procházka. A podle fotek by člověk skoro nehádal leden ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, bylo to spíš podzimní. A o týden později jsme byli dokonce jen v mikině. To bylo tedy velmi příjemné a dostalo mě to do jarní nálady. :-)

      Vymazat

Děkuji za čas, který jste mému blogu věnovali. ♥