23. listopadu 2016

O kostelech

Dobrý den všem!

Takový výhled na kostel mám teď...


...a takový jsem mívala u rodičů. Kostel svatého Václava.


Nejsem věřící, ani jinak nábožensky založená, ale z nějakého důvodu jsou pro mě kostely v místě, kde žiji, důležité. Možná se mi prostě jen líbí. Kousek historie na jinak nezajímavém místě.

Když jsem s manželem bydlela ještě u našich, slýchávali jsme zvony z kostela vždy v šest ráno a v šest večer (polední si nevybavuji). Manžel pronesl: "Tak tohle je klekání, děti." A děda opáčil: "Mně se zdá, že se to přibližuje." :-) Často jsem kostel fotila a často jsem k němu zamířila při procházkách. Stojí na kopci a je od něj krásný výhled na všechny strany. Proto je dominantou celého regionu, nejen obce. Je vidět už od Heřmanova Městce. Má opravenou fasádu i střechu.



Za tmy je krásně vidět díky povedenému osvětlení.


Další informace jsem čerpala z webových stránek obce:

"Původně zde stával pravděpodobně pohanský háj. Předpokládá se, že kostel byl postaven již před rokem 1387. Nejstarší kostelní památkou je cínová křtitelnice z roku 1487. Během třicetileté války byl však kostel Švédy roku 1648 vypálen. Nový základní kámen byl položen 25. srpna 1768 a stavba byla dokončena v roce 1769. Dnešní podoba kostela v barokním slohu, s nově zbudovanou kamennou chrámovou lodí, pochází z let 1768 až 1769. V kostele je pět zvonů, nejstarší je Poledník z roku 1519 a Velký zvon, pocházející z roku 1558. Na omítce kněžiště jsou vyhotoveny malby od Josefa a Václava Kramolínů z roku 1790."








Něco o zvonech z farní kroniky:

     "Bohužel, že za hrozné války, která začala 26. července 1914 a již třetí rok trvá, bylo od vojenských úřadů nařízeno odevzdati k válečným účelům zvony chrámů katolických.
     Náš chrám Páně byl nucen odevzdati tři své zvony, a sice zvon jménem Josef, který byl roku 1831 přelit, zvon Václav z roku 1729 a zvon Barbora z roku 1777.
     Za tou příčinou přijel sem od vojenského stavebního úřadu v Josefově stavitel Václav Velc se dvěma dělníky, kteří tyto zvony v úhrnné váze 142 kg sňali, na nádraží do Pardubic odvezli, aby je odtud ještě s jinými do c.k. arsenálu ve Vídni k rozlití poslali.
     Na rozloučenou s těmito zvony, které svým krásným hlasem v souzvuku osadníky zdejší k modlitbě a na služby Boží vybízely, zemřelé na jejich poslední cestě doprovázely, bylo dne 28. ledna 1917 v neděli odpoledne po celou hodinu společně naposledy vyzváněno, čímž mocné pohnutí, ano i slzy u zbožných osadníků zdejších vzbuzeno bylo.
     Zvony sňaty a odvezeny byly dne 8. února 1917, a slíbena za ně pro zdejší kostel odměna per 568 K., aby svým časem nové zvony byly opatřeny."


"Ke kostelu patřila též dřevěná fara, která vyhořela a byla zbudována z kamene a také domek, zvaný "Poušť", dříve "Prosík", kde bývala před rokem 1760 první obecní škola - jednotřídka."


Snad se vám tahle malá exkurze do tohoto krásného kostela líbila.
Vaše Dý


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za čas, který jste mému blogu věnovali. ♥