6. července 2018

Kramářova vila...



...a její rododendrony a azalky ve Vysokém nad Jizerou. Na tři dny se nám stala útočištěm po dlouhých procházkách, když jsme vyrazili na prodloužený víkend do Libereckého kraje. Zámeček býval letním sídlem Karla Kramáře, významného prvorepublikového politika, a jeho rodiny, následně sloužil za druhé války jako politická škola NSDAP a později jako místo rekreací ROH.








Vila zevnitř. Původní interiér se bohužel nedochoval, každý z režimů si ho uzpůsobil po svém. To bylo dost jasné z těch příšerných svítidel, které můžete vidět na fotkách. Nicméně to vile na kouzlu a její, pro mě tajemné, atmosféře neubralo. Podlaha pod každým krokem zavrzala jako pravé parkety, výhled skvělý snad z každého okna a to nádherné dřevěné schodiště! Jestlipak alespoň to je původní? Já tam tu první republiku prostě cítila. :-) Něco o vile a pár fotografií původního interiéru najdete v tomto článku.









Abych vás nemýlila, musím upřesnit, že nadšená jsem byla pouze z vily a jejího parčíku. Nábytek, ač na první pohled se mi velice líbil, rozhodně něco zažil. Křeslo v našem pokoji se pode mnou málem rozpadlo, o stůl jsem se raději neopírala. Pokoj byl hezký, ale úklidu před naším příjezdem moc nevěnovali. Televize skoro bez signálu a žádná wifi. A strava... Na výběr měli jen pár jídel. Dvě večeře se dali vydržet, ale být tam déle, museli bychom jinam. A podle mě nejhorší, co mohli téhle úžasné vile udělat, byla skládka harampádí vzadu za budovou hned pod terasou, ze které byly jinak opravdu krásné výhledy. Ach jo... Moc bych vile přála, aby se jí navrátila její honosnost a původní lesk.

Mějte se fajn!
Vaše Dý


14 komentářů:

  1. Pekná vilka, aj fotky, horšie je to s tou údržbou... veľká škoda.
    Pekný víkend,
    A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to velká škoda. Jinak by určitě měli pořád plno.
      Krásný týden přeji, pa.

      Vymazat
  2. Dý, z Tvých fotek vyzařuje z vily úžasná atmosféra. Je to opravdu krásné místo, i v parku je božsky. Škoda, že ta údržba je nic moc.
    Měj krásné dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, je to krásné místo, ale bohužel zanedbané. A měli jsme štěstí, že jsme tam vyrazili, když to všechno tak krásně kvetlo.
      Krásné dny i tobě, pa.

      Vymazat
  3. No, nejdřív jsem si myslela, že si byla na návštěvě u premiéra :o) Uf, oddychla jsem si. Letní sídlo bývalo evidentně elegantní a noblesní a může jen doufat, že se to vrátí. Kór, když by stačilo uklidit, že.
    Dý, děkuji za reportáž!
    Hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neboj, Helčo. K jakémukoliv politikovi by mě nikdy nikdo nedostal. Leda by měl ukázkovou zahradu... :-D
      Měj hezké dny, pa.

      Vymazat
  4. Dý moc děkuji za nádhernou procházku s Tebou a úžasné fotky.
    Vila je opravdu noblesní. Věřím, že se časem vše doladí.
    Krásnou neděli ti přeji.Z ❤

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snad máš pravdu, Zdeni. Byla by škoda, kdyby hotel zrušili a na vilu se úplně zapomnělo.
      Měj krásné dny, pa.

      Vymazat
  5. Architektúra z obdobia prvej republiky je nadčasová, len škoda, že súčastní majitelia to nedokážeu naplno zúročiť. Napriek tomu vila vyzerá naozaj luxusne, aspoň na vonok.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to všechno vypadá krásně, ale je to už prostě opotřebované a něco je takové hala bala. Ale je to úžasná budova. Snad se podaří jednou ji zrekonstruovat a nepřipravit ji o její starobylé kouzlo.

      Vymazat
  6. Musel to být zážitek bydlet v takové vile.
    Krásně zachycené.
    Snad časem se postarají o všechno tak, jak si to taková krása zaslouží.
    Pohodové letní dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Našli se tam někteří, co nebyli spokojení vůbec s ničím a na všem našli mouchy, ale mně se tam moc líbilo. Jestli se tam ještě někdy vydáme, snad bude vila už vypadat lépe.
      Měj se hezky, pa.

      Vymazat
  7. Dý, to je škoda tak krásné místo a majitelé toho nevyužijí a nedodají tomuto místu šarm, který sem patří. I tak jsem s tebou nahlédla do míst, které jsem nikdy nenavštívila. Přeji ti krásné dny. Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně je to škoda. Doufám, že se vzhled vily zlepší a že nebude jenom chátrat.
      Přeji hezké dny, pa.

      Vymazat

Děkuji za čas, který jste mému blogu věnovali. ♥